top of page

Hranice ve vztazích, osobní hranice

Hranice ve vztazích, osobní hranice obecně, co si pod tím všechno představit?



Je to jednoznačně téma závažné, protože nedostatečně vymezené hranice nás mohou v krajním případě dovést k naprostému fyzickému vyčerpání nebo psychickému kolapsu, případně obojímu. A i když se neprojeví takovým extrémním způsobem, život nám dokáží poměrně hodně komplikovat.


Když rozmotáváme nitky v příbězích spolu se svými klienty, moc často vedou právě k nedostatečnému anebo naopak extrémně pevnému nastavení osobních hranic. Všichni asi známe kamarády nebo známé, kteří jsou extrémně starostliví, pečující, nápomocní, nabízejí pomoc prakticky za všech okolností, i když sami se mohou dostávat do kolize se svými zájmy.

Altruismus je nepochybně nesmírně cennou a ceněnou komoditou, na druhou stranu právě dobře stanovené hranice by měly být ty, které nás zachrání od vyhoření, zhroucení. Otázkou je, zda si své hranice uvědomujeme vůbec my, aby si je mohli uvědomovat druzí…


Do tématu hranic, jejich nastavení, komunikace, případných konfliktů, které okolo nich vznikají, a mnoha dalším věcem jsme se věnovali už podruhé ve Skupině poznání, kterou jsme otevřeli v Institutu Moderní láska na Národní 11. Skupina je zatím otevřená, scházíme se jednou za měsíc na cca 2 hodiny, obvykle ve čtvrtek (termíny jsou vypsány na webu Institutu zde). Z minulých setkání vyplynulo několik základních témat, kterým mi přijde důležité se věnovat. Je to otázka sebehodnoty a dále jak včas poznat, že moje hranice někdo překračuje anebo možná i já překračuji hranice jiných?

V Institutu Moderní láska se sejdeme i během prázdnin. Příští setkání bude ve čtvrtek 21.7. od 18 hod. V této souvislosti padla otázka, zda by více vyhovoval pozdější začátek, např. od 19-21 hod? Budu ráda za Váš názor:-), ideálně na IG (jirina.hermanova) nebo do emailu (hermanova@psychoterapieonline.com). Těším se se všemi opět na viděnou. 🌸🧡🔆 . (Více na institutmodernilaska)

98 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page