top of page

Moje zkušenost s RTT terapií (Rychlá Transformační Terapie)




Zkratka RTT znamená “rychlá transformační terapie”, jejíž zakladatelkou a vůdčí lektorkou je již přes 30 let Marisa Peer. Tato speciální forma terapie zahrnuje to nejlepší z hypnoterapie, psychoterapie, neurolingvistického programování (NLP) a kognitivně behaviorální terapie (KBT).

Rychlá je proto, že přináší rychlé a efektivní výsledky tím, že přetváří základní domněnky, hodnoty, zvyky a emoce, které máme skryty hluboko v podvědomí. Jinými slovy, mění, JAK přemýšlíme.

Jak přetváří myšlenky? Využívá neuroplasticity mozku, kdy rychlým přepojením nervových drah jsou nahrazeny zastaralé negativní vzorce chování. Hypnoterapie využívá schopnosti člověka pracovat a učit se ve změněném stavu vědomí (v transu) a podpořit NEVĚDOMÉ zdroje k hledání nových řešení. Mění se zaměření pozornosti, myšlení, vnímání času, vnímání vlastního těla a jeho prožitků. Během jednoho až dvou sezení lze dosáhnout výborných výsledků u fobií, deprese, úzkosti, nízkého sebevědomí, různých zlozvyků (kouření, nadváha), dokonce i závislosti nebo různých zdravotních komplikací a v neposlední řadě i v podpoře sportovních výkonů. Tuto metodu lze použít i u dětí. Kontraindikací jsou různé formy schizofrenie.

RTT terapii lze absolvovat i online. To byla v období lockdownu i moje vlastní zkušenost. Domluvila jsem se s Janou Henley, Češkou žijící již mnoho let v Anglii, která je certifikovanou RTT terapeutkou (https://janahenley.com/what-is-rtt/ a https://www.facebook.com/janibee.chlastakova). Janu jsem znala v jejích mladých letech jako partnerku syna jedné přítelkyně a následně jsem její život po odchodu do Anglie sledovala zpovzdálí. I když jsme spolu nestrávily moc společného času, vždy mi byla velmi sympatická a budila ve mně instinktivně důvěru a dojem hodného člověka. Takže jsem ani na chvilku nezaváhala a oslovila právě ji, abych metodu RTT poznala na vlastní kůži.

Domluvily jsme ci čas sezení, resp. spíše pohodlného ležení, které probíhalo v tichu pokoje bez jakýchkoliv vedlejších rušivých vlivů. Promlouval ke mně jen Janin příjemný hlas a navozoval pocit velké relaxace a uvolnění. Po určité chvíli Jana přímo oslovovala důležité obrazy mého podvědomí, které se vyjevovaly před mýma zavřenýma očima. Jemnými pokusy mně naváděla ke změně těchto obrazů za pomoci představ a fantazie, ve kterých jsem se cítila bezpečně a příjemně. Po této části, která trvala bezmála 1,5-2 hodiny, jsem obdržela audionahrávku s Janiným hlasem, kterou jsem po dobu 2 týdnů denně poslouchala. Sloužila k upevnění a zvnitřnění změn, které se udály během výše popsané hypnoterapeutické zkušenosti. Je nutno zde zdůraznit, že Jana byla k dispozici ještě mnohokrát po hypnoterapii a poskytovala osobní péči v podobě osobních nahraných zpráv, jak bylo třeba. Bezprostředně po terapii jsem se cítila vyčerpaně, objevily se silné zážitky i slzy, ale i pocit silné naděje v dobrý vývoj.







1 121 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page